Aflevering #1 - In gesprek met Denise Harleman van Collectief Kapitaal

 

Denise Harleman is de oprichter van Collectief Kapitaal en vertelt in onze podcast wat haar dromen zijn, waarom ze Collectief Kapitaal heeft opgericht, wat haar drijfveren zijn en wat ze tracht te bereiken.

Collectief Kapitaal; Een samenleving waarin niemand hoeft te vechten voor zijn bestaan. Waarin we bestaansonzekerheid als collectieve verantwoordelijkheid dragen. We bestrijden niet de symptomen van een falend systeem, maar bouwen een nieuw en concreet alternatief.

Collectief Kapitaal is dat wat er gebeurt als we bestaansonzekerheid in ons midden plaatsen. Waar het een stem krijgt en een gezicht. Een tekentafel voor een sociaal-rechtvaardige samenleving.

https://www.collectiefkapitaal.nl/

Aflevering #2 - In gesprek met Simeon de Boer

 

Simeon is 42 jaar oud en geboren in Den Helder, maar na een aantal omzwervingen is hij uiteindelijk in Leeuwarden beland. Simeon heeft lang geworsteld met onzekerheid, iets wat veel mensen helaas bekend zal voorkomen. Het heeft hem ervan weerhouden om kansen te grijpen en doelen te stellen.

Hoewel hij lang onzeker is geweest over zichzelf, heeft hij geleerd dat deze gevoelens van onzekerheid ons kunnen tegenhouden en ons beletten om onze dromen en doelen te bereiken. Maar hij heeft ook geleerd dat we deze onzekerheid kunnen overwinnen en dat we ons kunnen richten op onze sterke punten en capaciteiten. Als we onszelf de kans geven om te groeien en te bloeien, kunnen we onszelf verbazen met wat we kunnen bereiken. We hoeven geen doelloos en nutteloos leven te leiden, want met de juiste motivatie en inzet kunnen we onze eigen successen creëren en ons leven verrijken.

Gelukkig heeft hij deze negatieve spiraal kunnen doorbreken na een burn-out, toen hij terecht kwam bij het "Netwerkcentrum Leeuwarden". Dit is een organisatie die bijna volledig gerund wordt door vrijwilligers. Hier heeft hij weer de nodige zelfverzekerdheid op kunnen bouwen, en kan hij nu anderen helpen die in dezelfde situatie zitten.

Tegenwoordig verzorgt Simeon samen met een groep fantastische mensen de cursus basis computervaardigheden. Daarnaast zet hij zich in voor de samenwerking tussen mensen op sociaal gebied, met name tussen professionele zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Volgens hem valt hier nog veel kracht en kwaliteit te behalen.

We zijn ontzettend blij dat Simeon de tijd heeft genomen om zijn verhaal met ons te delen. Hopelijk hebben jullie ervan genoten en inspiratie kunnen opdoen. Bedankt voor het luisteren

Aflevering #3 - In gesprek met RoRo

 

Stel je een ondernemer, content-creator, chef-kok, vrijwilligster, promotor, moeder en partner voor, allemaal verpakt in één dynamische vrouw. Dat is RoRo, een 24-jarige alleenstaande moeder die haar passie voor koken en zorg voor de gemeenschap heeft omgezet in een inspirerend initiatief - RoRo's Food Charity 058.

Haar vader gaf haar een 2e naam, Roshni. Daarvan komt RoRo (RoRo's Food). Roshni is eigenlijk haar 2e naam. Ze heeft een reis van weerstand en veerkracht gemaakt, waarbij ze de uitdagingen van de ziekte van Crohn heeft overwonnen. Maar het zijn niet alleen haar persoonlijke overwinningen die haar bijzonder maken, het is haar zelfopoffering en toewijding aan het helpen van de minderbedeelden in onze stad die haar werkelijk onderscheidt.

Bij RoRo's Food, een erkend eenmansbedrijf die ze is gestart dit jaar, kan je terecht voor heerlijke Hindoestaanse/Surinaamse maaltijden, snacks and sweets! Voor een indruk: https://www.facebook.com/rorosfood/

Met RoRo's Food Charity 058 kookt RoRo warme maaltijden en stelt ze voedsel- en verzorgingspakketten samen voor mensen die het moeilijk hebben. Het is haar missie om iedereen die hulp nodig heeft een warme maaltijd te bezorgen.  https://www.facebook.com/groups/314104027394858

Dus leun achterover, ontspan en bereid je voor op een inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen, passie en liefde voor de gemeenschap. Hier is ze dan, de vrouw achter RoRo's Food Charity 058 - RoRo!"

We zijn ontzettend blij dat RoRo de tijd heeft genomen om haar verhaal met ons te delen. Hopelijk hebben jullie ervan genoten en inspiratie kunnen opdoen. Bedankt voor het luisteren!

Aflevering #4 - In gesprek met Piet Visser

 

Piet Visser, een man die de kunst van het leven viert en een bron van blijdschap is voor iedereen om hem heen. Van de bruisende straten van Amsterdam naar het schilderachtige Leeuwarden, hij heeft een reis afgelegd die net zo kleurrijk is als zijn persoonlijkheid.

Laten we een warm welkom heten voor Piet Visser. Piet is een levenskunstenaar die gelooft in de gedeelde menselijkheid en de schoonheid die ons leven biedt, ondanks de ups en downs. Hij is een man die er altijd is om te helpen, met een lach en een verhaal dat de dag van iedereen kan opfleuren.

Het lied "De zon schijnt voor iedereen" schetst prachtig de levensfilosofie van Piet. Zijn leven weerspiegelt de diepgaande woorden van het lied, een lied dat over generaties heen de tijdloze waarheden vertelt die ons allemaal binden, ongeacht onze achtergronden en levensomstandigheden. In de woorden van het lied, we zijn misschien niet allemaal geboren in een villa of een kasteel, sommigen van ons worden misschien geboren in nederige omstandigheden, maar wat er ook gebeurt, er is één waarheid die universeel blijft - de zon schijnt voor iedereen.

Net als de vader in het lied, die de wereld met optimisme en vreugde benaderde ondanks de ontberingen van het leven, straalt ook Piet een vergelijkbare warmte en blijdschap uit. Vandaag zullen we meer te weten komen over de verhalen van Piet, de levenslessen die hij heeft geleerd en de vrolijkheid die hij in het leven van anderen brengt.

Dus leun achterover, ontspan en bereid je voor om geïnspireerd te worden door de bijzondere levensreis van Piet Visser. Laten we samen de zon laten schijnen.

 

Aflevering #5 - In gesprek met Esmeralda de Vries

 

Vandaag hebben we een inspirerende en hartverwarmende gast met ons Esmeralda de Vries, ze gaat in gesprek met onze interviewer Judy Pols Hoekstra.

Stel je voor: een bruisende socioloog, onderzoeker, spreker, gastdocent én Buurvrouw. Dat is Esmeralda de Vries, een ware krachtpatser die zich met hart en ziel inzet voor gemeenschap en samenhorigheid. 

Maar wat maakt haar zo buitengewoon? Laat me je meenemen in haar verhaal.

Het begon allemaal in 2014, toen Esmeralda het burgerinitiatief 'De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld' oprichtte samen met Monique van der Hoek.

Maar in slechts vier jaar tijd groeide dit initiatief uit tot een wereldwijd people power-project dat zelfs de meest sceptische mensen ontroerde. Zonder een officiële organisatie, zonder financiële middelen en zonder beperkende regels wist Esmeralda de kracht van gemeenschap en nabuurschap te laten stralen. En het resultaat? Een verbluffende 11.000 dekens uit maar liefst 50 landen!

Maar Esmeralda stopte niet bij deze buitengewone prestatie. In november 2019 introduceerde ze samen met Monique van der Hoek de 'BuurvrouwenBuurvrouwBus' (BBB). Dit vernieuwende initiatief heeft als doel om de onschatbare waarde van de Buurvrouw (-man, -mens, -jongen of -meisje) opnieuw te ontdekken en te vieren.

Maar wat maakt de BBB zo uniek? 

Nou, dat is simpelweg Esmeralda's onconventionele benadering. De BBB is geen formele organisatie, stichting of vereniging. Het heeft geen bankrekening en er wordt niet gewerkt met geld of betaalde krachten. Fondsen en subsidies? Daar doen ze niet aan! De kracht achter hun acties komt voort uit de mienskip, de samenleving zelf. Ze zoeken naar wederkerigheid, naar een gemeenschappelijk streven.

Met drie opbeurende motto's - 'Iedereen is een Buurvrouw', 'Kijk naar het kleine en zie het grote', en 'No money, no rules' - inspireert Esmeralda anderen om te geloven in de onuitputtelijke kracht van gemeenschap en nabuurschap.

Alsof dat nog niet genoeg is, speelt Esmeralda ook een cruciale rol bij de Iepen Mienskip Academie, waar leerlingen, studenten en medeburgers gezamenlijk onderzoek doen naar de onschatbare waarden van SAMEN, de mienskip en de betekenisvolle verhalen die ons verbinden. Hier leren ze van elkaar en versterken ze de banden binnen de gemeenschap.

Dus pak een kopje koffie, leun achterover en maak je klaar voor een ontroerend en hartverwarmend verhaal. Vandaag gaan we het hebben over Esmeralda de Vries, de vrouw achter de Buurvrouwen!

Volg buurvrouw en buurvrouw:

Instagram

https://instagram.com/buurvrouwfilosofie?igshid=MmIzYWVlNDQ5Yg==

Twitter
https://twitter.com/ggdw2018?s=11&t=RrfriJFiU6kInqogdnN56A

Facebook
https://www.facebook.com/profile.php?id=10008008634089

Aflevering #6 - In gesprek met Jefta Winkel

 

Maak kennis met Jefta Winkel, een enthousiaste activiteitencoördinator bij onder andere buurtkeukens en werkzaam bij Amaryllis in Leeuwarden. Jefta gelooft sterk in het belang van verbinding en heeft een schat aan levenservaring die hem in staat stelt anderen te ondersteunen die zich in moeilijke situaties bevinden.
Hij kijkt met dankbaarheid terug op zijn tijd in De Klomp waar hij als kok maaltijden bereidde, voor mensen in Oud Oost, een plek waar warmte heerst en waar je je gedragen voelt. Geen idee is te gek en er wordt altijd gekeken of het gerealiseerd kan worden. Jefta is blij met de kansen die hem geboden zijn en hij wil nu zoveel mogelijk betekenen voor anderen.
Als een ware bruggenbouwer en inspirator, heeft Jefta de gave om mensen samen te brengen en hen te begeleiden naar een betere toekomst. Dus, ga er maar goed voor zitten en laat je inspireren door het verhaal van Jefta Winkel, de man die anderen helpt met zijn hart en ziel, en die bewijst dat er altijd hoop is, zelfs in de moeilijkste tijden.

Als aansluiting op het interview met Jefta vonden we het volgende nummer passend:
Zoek jezelf - Van Kooten en de Bie

Aflevering #7 - In gesprek met Gerard Draaisma

 

Welkom bij een nieuwe aflevering van "Stemmen uit de Stad", de enige onafhankelijke podcast serie die licht schijnt op fascinerende figuren en verhalen uit onze samenleving. Op 28 september hadden we het privilege om Gerard Draaisma te verwelkomen. Een man wiens reis begon als de jongste zoon in een arbeidersgezin waar zijn vader een fietsmaker was, tot het bereiken van de hoogten van de creatieve wereld van Beeldende Kunst, Mime en Theater.

Opgeleid als illustrator aan de ABK in Arnhem, nam zijn levenspad een wending toen hij zich aangetrokken voelde tot de wereld van drama en theater. Hij studeerde Drama, Regie en acteren aan de Academie voor Expressie in Utrecht. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in de wereld van de film, door te werken als figurant in producties zoals "Vlucht Regenwulpen" van Maarten ’t Hart.

Maar wat misschien wel het meest intrigerend is aan Gerard zijn carrière, is zijn diepe betrokkenheid bij het Visueel Theater in Amsterdam en zijn toewijding aan het bevorderen van de kunst en expressie binnen de dove gemeenschap. Door zijn samenwerking met de dove mimespeler Jean Couprie en zijn bijdrage aan de Theaterweken voor dove kinderen en jongeren in Bakkeveen, heeft Gerard geholpen de emancipatie en erkenning van gebarentaal in Nederland te bevorderen.

Deze podcast zal dieper ingaan op de rijke en vaak onderbelichte wereld van gebarentaal, die Gerard treffend beschrijft als 'de verborgen taal'. Het is een taal die, hoewel hij niet mondeling wordt uitgesproken, luid en duidelijk resoneren kan in de harten van degenen die hem kennen en begrijpen.

Dus leun achterover, luister en laat je meevoeren door de fascinerende wereld van Gerard Draaisma en de unieke taal die zoveel voor hem betekent.

Aflevering #8 - In gesprek met Melvin van Eldik

 

Op 4 oktober 2023 hadden we de eer om een bijzonder veelzijdig talent te verwelkomen: Melvin van Eldik. Een naam die resoneert in de gangen van poëzie, muziek en cultuur in onze prachtige stad en daarbuiten.

Melvin, een muzikant en dichter, is de drijvende kracht achter talloze poëzie-evenementen in Leeuwarden. Zijn albums zoals 'Cleaning Windows' en de bundel 'Dryfsandforstinnen' hebben velen geraakt. Niet te vergeten, zijn unieke poëtische stadstour op de fiets, waar hij Leeuwarden tot leven brengt met gedichten, muziek en geschiedenis.

Zijn bijdragen aan de poëziescene zijn talrijk, maar een speciale vermelding waard is de aankomende 50e aflevering van POËZIE IN DE BRES op 19 november 2023, een programma met voordrachten, spoken word, korte verhalen en muziek. Een mijlpaal waar Melvin, zoals altijd, de briljante presentator zal zijn. Voeg daar zijn literaire prijzen aan toe, zoals de Leeuwarder Pommeranten Pries, en je hebt een gast die het hart en de ziel van Leeuwarden belichaamt.

Duik met ons mee in de inspirerende wereld van Melvin van Eldik.

Aflevering #9 - In gesprek met Thea Klompstra

 

Welkom bij een nieuwe aflevering van "Stemmen uit de Stad", waar we diepgaande gesprekken voeren met inspirerende mensen die een verschil maken in onze gemeenschap. Vandaag hebben we het genoegen om Thea Klompstra te verwelkomen, een toegewijde klantadviseur bij de gemeente Leeuwarden. Thea speelt een cruciale rol bij het PING financiële adviesloket, een initiatief dat door de Kredietbank Nederland is opgezet. Haar werk is onmisbaar in het vroegtijdig ondersteunen van mensen met financiële uitdagingen, voordat deze escaleren tot problematische schulden.

In deze aflevering verkent Thea de veelzijdigheid van haar functie, die zich uitstrekt van het controleren van inkomsten en uitgaven tot het aanvragen van toeslagen en het treffen van betalingsregelingen met schuldeisers. Haar benadering is uniek en dienstbaar, gericht op het beschermen van mensen tegen oneerlijke financiële praktijken en het verstrekken van essentieel advies zonder dwingende sancties.

We zullen ook horen over de veranderingen die Thea heeft waargenomen in de nasleep van de coronapandemie, waaronder de toename van financiële problemen onder burgers, met name ex-ondernemers en mensen die hun baan hebben verloren. Thea deelt haar persoonlijke visie op de uitdagingen en dilemma's binnen het financiële ondersteuningssysteem en hoe deze de schuldenaars beïnvloeden.

Luister mee voor een verhelderend gesprek over financiële welzijn, de complexiteit van schuldbeheer en de menselijke kant van financieel advies. Mis deze boeiende aflevering met Thea Klompstra niet. Uw kijk op financiële hulpverlening zal nooit meer hetzelfde zijn.

Aflevering #10 - In gesprek met Shunela en Trijntje in Netwerkcentrum de Klomp

 

Welkom bij een nieuwe aflevering van "Stemmen uit de Stad", waar we inspirerende verhalen delen van bijzondere mensen uit onze gemeenschap. Vandaag hebben we twee geweldige gasten bij ons, Shunela en Trijntje, beide van Netwerkcentrum De Klomp in Leeuwarden.

Eerst spreken we met Shunela. Shunela is de gastvrouw van het Netwerk Centrum De Klomp, een echte spil in de gemeenschap. Ze vertelt ons over haar rol in het centrum, waar ze de telefoon aanneemt, afspraken maakt, en mensen helpt met het invullen van formulieren. Maar meer dan dat, ze deelt haar verhaal over hoe ze, als cliënt bij Elisabeth, haar pad naar deze functie vond. Shunela, een moeder van twee zonen, deelt ook haar inspirerende levenshouding van nooit opgeven en altijd doorgaan, ongeacht de uitdagingen.

Daarna verwelkomen we Trijntje. Trijntje heeft een passie voor tuinieren en deelt haar ervaringen met het onderhouden van een moestuin bij Netwerkcentrum De Klomp. Ze vertelt over de vreugde die ze vindt in het kweken van groenten, zoals winterprei en boerenkool, en deelt haar wijsheid over de voordelen van het verbouwen van je eigen voedsel. Trijntje, met groene vingers geërfd van haar Indische familie, is ook een actieve vrijwilliger in de gemeenschap, waar ze kooklessen geeft, helpt bij de voedselbank en mantelzorg biedt.

Luister mee terwijl we duiken in de levens en verhalen van deze twee inspirerende vrouwen, die laten zien hoe passie en vastberadenheid een positieve impact kunnen hebben op hun gemeenschap.